Benoeming nieuwe Dichter des Vaderlands uitgesteld

Door persoonlijke omstandigheden kan de benoeming van de nieuwe Dichter des Vaderlands aanstaande woensdag niet doorgaan.

De geplande installatie, tevens het afscheidsevenement van scheidend Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, zal op een nader te bepalen moment doorgang vinden. De Stichting Dichter des Vaderlands betreurt de situatie en streeft ernaar spoedig alsnog met een benoeming te komen.

Een comité van poëziekenners dat de afgelopen maanden een nieuwe Dichter des Vaderlands uitkoos, zal in de komende tijd opnieuw bijeenkomen om tot een nieuwe voordracht te komen. Met een passend mandaat zal vervolgens een nieuwe Dichter des Vaderlands aangezocht worden om de rol twee jaar lang te vervullen.

De Dichter des Vaderlands is een ambassadeur voor de poëzie en schrijft gedichten als het nieuws daarom vraagt. Het ambt werd in 2000 ingesteld op initiatief van NRC Handelsblad, Poëzieclub en Poetry International. De functie is sindsdien bekleed door Gerrit Komrij, Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin, Tsead Bruinja en Lieke Marsman.

Een Afghaanse tolk krijgt Nederlandse les

De Taliban heroverden tijdens het weekend van 15 augustus Kabul. De Tweede Kamer nam in juni een motie aan die militaire tolken in Afghanistan moest beschermen, maar het kabinet voerde die niet uit. Dichter des Vaderlands Lieke Marsman nam vast een voorschot op het debat in de Tweede Kamer dat volgt op de recente ontwikkelingen.

Lees hier het gedicht.

Staartdeling

In de week waarin EU-klimaatplannen weerstand wekken en door overstromingen worden ingehaald, schrijft Dichter des Vaderlands Lieke Marsman ver een ark, water en helen.

Naar het gedicht.

Lieke Marsman staat stil bij de meer dan 17.000 coronadoden

In Nederland overleden meer dan 17.000 mensen aan het coronavirus. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, staat Dichter des Vaderlands Lieke Marsman met het gedicht ‘Herdenking’ een moment stil bij hen en hun geliefden.

Naar het gedicht

Lieke Marsman schrijft in opdracht van Theater Na de Dam ‘3×2 minuten | Een driestemmige herdenking’

Zeven Nederlandse stadsgezelschappen presenteren op 4 mei 2021, de avond van de Nationale Dodenherdenking, om 21:00 uur traditioneel dezelfde (speciaal voor de gelegenheid) geschreven tekst.

Dit jaar viel de eer te beurt aan Lieke Marsman, die als Dichter des Vaderlands een gedicht schreef, getiteld 3 x 2 minuten | Een driestemmige herdenking.

Luister en kijk mee via de livestream op de website en/of sociale media van één van de gezelschappen: Het Zuidelijk Toneel, Het Nationale Theater, Theater Rotterdam, TG Greppel, Theatergroep Suburbia, NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en NNT – Noord Nederlands Toneel.

Meer informatie over Theater Na de Dam vind je op hun website.

‘Tweestrijd’ | Gedicht & essay naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen 2021

Politieke partijen uiten zich in een mengeling van kinderachtigheid en Grote Woorden. Het gevolg is slijtage en cijferfetisjisme. Tijd voor een nieuw intellectualisme, stelt Lieke Marsman vast in een essay dat verscheen op 13 maart 2021 in NRC Handelsblad. Het gedicht ‘Tweestrijd’ is de poëtische bijsluiter.

“Ik wens dat kunstenaars en schrijvers niet langer verdacht zijn zodra ze geen winstrekening kunnen presenteren. Hun winst is een samenleving die weerbaar is tegen populisme en ondermijning. […] Niet alleen opruiende woorden doen er toe: de hele huidige destabilisatie van onze democratie (wat ik daar ook mee moge bedoelen) is een rechtstreeks gevolg van taalverminking en -vernietiging. Ik zie uit naar overheidscampagnes die kinderen oproepen om Geschiedenis, Nederlands of Theologie te studeren. Zou dat geen mooie verkiezingsbelofte zijn?”

‘Een op drie’ – Gedicht naar aanleiding van Wereldkankerdag

Een op drie krijgt ooit op één of andere manier, in één of andere vorm, te maken met de diagnose kanker. Geen fraaie cijfers.

Bovendien bemoeilijkt corona de kankerbehandeling voor veel patiënten. Lieke Marsman schreef een gedicht om een moment stil te staan bij Wereldkankerdag.

U leest het hier.

‘In één dappere blik vangt ze alles wat er onder het deksel zit’ | Toespraak Joost Oomen

Naar aanleiding van de feestelijke inauguratie reflecteerde Joost Oomen op de taken van de Dichter des Vaderlands. De tekst is een ode aan de poëzie en wat een goed gedicht vermag: ‘de dichter helpt de mensen in zichzelf te kijken’.

Hij zwaaide daarmee Tsead Bruinja uit, maar was ook hoopvol over de toekomst: “Daarom ben ik zo blij dat Lieke Marsman de nieuwe Dichter des Vaderlands is. Ze heeft daadwerkelijk de beste ogen van het land.”

Hieronder vindt u de volledige toespraak van Joost Oomen.

(meer…)

“Je moet eerst voor jezelf zorgen voor je iets voor de buitenwereld kunt betekenen.”

De Vlaamse krant De Morgen sprak uitgebreid met Lieke Marsman over haar nieuwe functie als Dichter des Vaderlands en haar kersverse bundel ‘In mijn mand’ (uitgegeven bij Uitgeverij Pluim, nu te koop bij uw (lokale) boekhandel).

Lees hier het volledige interview.

‘Nederland’

Op 22 januari 2021 verscheen het eerste gedicht van Lieke Marsman als Dichter des Vaderlands in NRC Handelsblad.

De dag ervoor, tijdens de feestelijke inauguratie, droeg Lieke het gedicht in primeur voor.

Herbekijk hieronder het fragment en lees het gedicht hier.

‘Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.”

Als partner van het eerste uur publiceert NRC Handelsblad traditiegetrouw het eerste interview met de Dichter des Vaderlands.

Lieke Marsman © Merlijn Doomernik

Klik hier voor het volledige interview.

Terugkijken: Inauguratie Dichter des Vaderlands 2021

Met voordrachten van Joost Oomen, Hanna van Binsbergen, Vrouwkje Tuinman, Jerry King Luther Afriyie en uiteraard ook Tsead Bruinja en Lieke Marsman. Harold K. maakte muziek. Nicole Terborg was gastvrouw. De organisatie was in de handen van Tilt.

Lieke Marsman is de Dichter des Vaderlands 2021-2022

Lieke Marsman neemt de titel Dichter des Vaderlands over van Tsead Bruinja. De komende twee jaar zal zij het prestigieuze ambt bekleden.

Lieke Marsman werd uitverkoren door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid. ‘Marsman is een dichter die als geen ander lyriek een functie weet te geven in de onontkoombare werkelijkheid; die de woorden uit de wereld en actualiteit een nieuwe lading geeft, wat haar stem onwrikbaar en bij tijden ontroerend waarachtig maakt.’ Als dichter paart zij ‘tederheid aan transparantie, eruditie aan humor, eenvoud aan diepgang’, aldus het comité. ‘Marsmans politiek en feministisch geladen teksten en optredens sorteren ook effect bij een groter publiek. Mede daarom zal zij een uitstekende Dichter des Vaderlands zijn.’

Lees meer

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief en ontvang de gedichten van de Dichter des Vaderlands per e-mail.

Uw e-mail adres: